Wat is winst uit onderneming?

Een ondernemer is iemand die voor eigen risico en rekening een product verkoopt of een dienst aanbiedt. Als de fiscus ook vindt dat je ondernemer bent, dan moet je belasting betalen over de behaalde winst uit de onderneming.

Wat is winst uit onderneming?

De belastingwetgeving heeft daar een mooie cryptische omschrijving voor bedacht. Winst uit een onderneming is het bedrag van de gezamenlijke voordelen die, onder welke naam en in welke vorm ook, worden verkregen uit onderneming. Wat wordt hier nou onder verstaan. Het eerste wat opvalt is de term gezamenlijke voordelen. Met het woord voordelen wordt niet alleen bedoeld de  positieve voordelen (opbrengsten), maar ook de negatieve voordelen (kosten). Met de term in welke naam wordt aangegeven dat het niet uitmaakt hoe het voordeel wordt genoemd en de term in welke vorm geeft aan hoe het voordeel is genoten (geld, ruilhandel, natura). Binnen de onderneming betekent dat de voordelen zakelijk moeten zijn. Dus de hoofdregel zegt eigenlijk: Alle opbrengsten zijn belast en alle kosten zijn aftrekbaar als het zakelijk is.

De tenzij-regel

De hoofdregel is heel erg simpel. Toch is de belastingwetgeving lastig. Waarom? Omdat de fiscus veel uitzonderingen op de hoofdregel heeft gemaakt. Dus voordelen zijn belast en kosten zijn aftrekbaar, tenzij! Zonder expert te hoeven zijn van belastingwetgeving zijn veel niet of beperkt aftrekbare kosten eenvoudig te herkennen. Deze kosten hebben vaak een gemengd karakter, dat wil zeggen ze dienen zowel het bedrijf als de persoon achter de onderneming. Als er een privébelang in het spel is, dan zijn kosten vaak niet of beperkt aftrekbaar.

Voorbeelden zijn:

  • autokosten
  • huisvestingskosten thuis
  • boetes
  • eten en drinken
  • voedsel
  • studiereizen
  • kleding

Houdt bij het bepalen van de fiscale winst bovengenoemde uitgaven tegen het licht. Ga er niet klakkeloos vanuit dat alle zakelijke kosten aftrekbaar zijn. Zodra er een privé-element in schuilt, dan is extra aandacht vereist.

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *