Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en technieken m.b.t. Excel.

Reclame en Representatie

Voor de inkomstenbelasting

Reclamekosten zijn voor een ondernemer volledig aftrekbaar. Reclamekosten maak je om nieuwe klanten te krijgen. Maak je hoge reclamekosten, dan moet je deze kosten wel kunnen verdedigen voor de belastingdienst. Als je bijvoorbeeld shirts hebt gesponsord van een voetbalteam, zorg er dan voor dat je hiervan een foto hebt.

Representatiekosten zijn niet volledig aftrekbaar. Deze kosten maak je om een klant nog meer aan je te binden. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld een etentje met een klant in een restaurant. Ook een relatiegeschenk valt hieronder. Op deze kosten wordt een correctie gemaakt van 26,5%. In totaal is 73,5% van deze kosten dus wel aftrekbaar.

De correctie van het niet aftrekbare deel hoef je gedurende het jaar niet te maken. Deze kosten corrigeer je daarom vaak bij de maken van de belastingaangifte. Als je meer dan € 16.603 aan representatiekosten maakt, dan kun je er ook voor kiezen om een maximaal bedrag van € 4.400 te corrigeren.

Onder representatiekosten vallen:

– Voedsel en drank
– Genotmiddelen (bijvoorbeeld sigaretten)
– Congressen
– Relatiegeschenken
– Seminars
– Studiereizen

Voor de omzetbelasting

Bij reclame en representatie moet je opletten met het aftrekken van de btw.  Als je reclame maakt via een advertentie dan krijg je meestal wel een keurige factuur met btw. De btw is dan volledig aftrekbaar. Bij sponsoring wordt vaak vergeten een factuur te maken. Als er geen correcte factuur is, dan mag je de omzetbelasting niet in aftrek brengen.

Bij eten en drinken in een hotel of restaurant mag je de btw niet in aftrekken als voorbelasting. Slaap je voor je werk in een hotel, dan mag je de btw van de hotelrekening wel aftrekken. Bij relatiegeschenken gelden ook aparte regels. Als je iemand op jaarbasis voor minder dan € 227,00 euro aan relatiegeschenken geeft, dan mag de btw wel worden afgetrokken. Geef je voor een groter bedrag een relatiegeschenk, dan mag de btw alleen worden afgetrokken als de ontvanger zelf de btw had kunnen aftrekken als hij het had gekocht.

Voorbeelden in Audiss Easy

Hieronder zie je een aantal voorbeelden in ons boekhoudprogramma. Het betreft een etentje in een restaurant, een verblijf in een hotel en het geven van een relatiegeschenk.

voorbeelden verkoopkosten

Wil jij ook ons gratis programma gebruiken. Vraag het gewoon bij ons aan. Dat kan via het formulier rechts.

Audiss

Van Ketwich Verschuurlaan 102
9721 SW Groningen
Harry Veen: (06) 317 46 435
E-mailadres: harry@audiss.nl


Persoonlijk contact

    (* = altijd invullen)