Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en technieken m.b.t. Excel.

Fietsaftrek ondernemer

Voor de inkomenstenbelasting

Gebruik jij als ondernemer regelmatig je privé fiets voor je zakelijke ritten. Dan mag je € 0.19 per zakelijk gereden kilometer in aftrek brengen. Alle overige kosten die je maakt voor de fiets zijn niet aftrekbaar. Deze kosten worden geacht te worden vergoed uit deze kilometeraftrek.

Voor de omzetbelasting

Als jij de fiets voor zakelijke ritten gebruikt en je fiets gaat voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker, vraag dan een btw bon. Stel voor dat je de fiets 50% zakelijk gebruikt, dan mag je 50% van de btw die de fietsenmaker in rekening brengt in aftrek brengen als voorbelasting. Het percentage zakelijk gebruik kun je afleiden als je een kilometeradministratie voor de fiets bij houdt.

Boeken in Audiss Easy

In de eerste regel zie je een boeking van de zakelijk gereden kilometers op de privé fiets. In regel 2 worden deze kosten tegengeboekt op rekening Privé. Het dagboek memoriaal is daarmee weer in evenwicht. In regel 3 boeken we de btw op een onderhoudsfactuur van de fietsenmaker. Omdat niet rechtstreeks kunnen boeken op de btw rekening gebruiken we een trucje. We boeken het volledig bedrag zowel in kolom “uit” als in kolom “btw uit”. Er worden nu geen kosten geboekt op de rekening Vervoerskosten, maar de btw wordt wel meegenomen in de btw-aangifte. In regel 4 boeken we het bedrag weer tegen op de rekening Privé.

voorbeeld fiets aftrek

Wil jij ook gratis werken in ons boekhoudprogramma?
Vraag het aan via het formulier aan de rechterkant van deze pagina.

Audiss

Van Ketwich Verschuurlaan 102
9721 SW Groningen
Harry Veen: (06) 317 46 435
E-mailadres: harry@audiss.nl


Persoonlijk contact

    (* = altijd invullen)