Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en technieken m.b.t. Excel.

BTW verlegd

In bepaalde branches, bijvoorbeeld in de scheepsbouw, de bouw, of in de schoonmaak, is de verleggingsregeling van toepassing.Je kunt hiermee te maken hebben als je door een aannemer of onderaannemer wordt ingehuurd. Je bent bijvoorbeeld zzp’er in de bouw of je wordt als zzp’er ingehuurd om schoonmaakwerkzaamheden te doen. Voor deze regeling word je dan gezien als onderaannemer. De verleggingsregeling lijkt heel moeilijk, maar in de praktijk valt het wel mee. Jij bent als onderaannemer de btw niet verschuldigd, maar de aannemer moet de btw op zijn btw-aangifte vermelden.

Extra factuureisen

Als de verleggingsregeling van toepassing is zorg er dan voor dat zowel jouw btw-nummer als het btw-nummer van de opdrachtgever op de factuur staat. Als dit niet het geval is, dan is er een onjuiste factuur opgemaakt en hiervoor gelden hoge boetes.

Gevolgen voor de btw-aangifte

Als de verleggingsregeling is toegepast, dan heeft dit gevolgen voor de btw aangifte. We laten dit zien aan de hand van een voorbeeld. Een bouw ondernemer heeft de volgende transacties gehad. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd aan een gebouw.

1. Hij heeft iemand ingehuurd als zzp’er en van deze ondernemer heeft hij een factuur van € 1.500 ontvangen.

Deze factuur is geboekt in regel 1 op de rekening Werk door derden btw verlegd.

2. Hij heeft zelf een nota gestuurd aan Jansen, waar hij werd ingehuurd als onderaannemer.

Deze factuur is geboekt in regel 2 op de rekening Omzet btw verlegd.

3. Vervolgens heeft hij nog een opdracht uitgevoerd voor Pietersen. Hier was hij de aannemer van het project. Hij rekent dus btw door aan de opdrachtgever.

Deze factuur is geboekt in regel 3 op de rekening Omzet btw hoog.

voorbeeld btw verlegd 1 mutaties

De btw aangifte

Nadat deze mutaties zijn ingevoerd volgt automatisch de volgende btw-aangifte.

voorbeeld btw verlegd 1 btw aangifte

In de aangifte zien we de bovengenoemde transacties terug. De eerste transactie zie je terug in vak 2a van de btw aangifte. De verschuldigde btw wordt automatisch als voorbelasting vermeld (zie vak 5b). Over deze transactie hoeft dus geen btw worden betaald. De tweede transactie is genoemd in vak 1e. Omdat er sprake is van onderaanneming is de btw verlegd. Er hoeft geen btw te worden betaald. De derde transactie zie je terug in vak 1a. De zzp’er heeft als aannemer gewerkt en daarom moet hij 21% btw afdragen over de aanneemsom. Wil jij ook eenvoudig boekhouden met Audiss Easy? Vraag het dan gratis aan via het formulier aan de linkerkant van deze pagina.

Audiss

Van Ketwich Verschuurlaan 102
9721 SW Groningen
Harry Veen: (06) 317 46 435
E-mailadres: harry@audiss.nl


Persoonlijk contact

    (* = altijd invullen)