Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en technieken m.b.t. Excel.

Belaste en vrijgestelde omzet

Sommige ondernemers hebben zowel belaste als vrijgestelde omzet. Dit heeft gevolgen voor de berekening van de btw op goederen en diensten die ingekocht worden. De btw op goederen en diensten die worden ingekocht is alleen aftrekbaar als deze goederen en diensten worden gebruikt voor de belaste omzet.

Voorbeeld

Een schrijver die wekelijks blogt voor een krant is over deze vergoeding geen btw verschuldigd. Als die schrijver ook reclameteksten schrijft, dan moet over de vergoeding die hierover wordt ontvangen wel btw worden berekend. De uitgaven van de schrijver bestaan maandelijks uit telefoon en internetkosten en brandstofkosten. In januari is een computer gekocht. Hieronder leggen we uit hoe we de btw correct weergeven in Audiss Easy.

De mutaties van de schrijver over het 1e kwartaal zien er als volgt uit.

001 Gemengde prestaties

De btw op de kosten is volledig ingevoerd.

De btw aangifte over het 1e kwartaal ziet er als volgt uit.

002 btw aangifte gemengde prestaties

De belaste omzet bedraagt € 3000, terwijl de vrijgestelde omzet € 2000 bedraagt. De verhouding is 60% belast en 40% onbelast. Over het eerste kwartaal mag de schrijver maar 60% van de btw op de computer, brandstof en telefoonkosten aftrekken. De voorbelasting moet 60% * € 368 = € 221 zijn. Er moet dus € 147 worden gecorrigeerd.

Deze correctie boeken we als volgt:

003 correctieboeking

De btw-aangifte geeft na deze boeking de juiste voorbelasting weer.

004 btw aangifte na correctie

Als er per kwartaal wisselende verhoudingen zijn tussen de omzet belast en omzet vrijgesteld, neem dan contact op met je adviseur voor een correcte btw-berekening. Wij helpen je graag verder. Wil jij ook een gratis boekhoudprogramma in Excel. Vraag het dan direct aan via het formulier aan de rechterkant van dit scherm.

Audiss

Van Ketwich Verschuurlaan 102
9721 SW Groningen
Harry Veen: (06) 317 46 435
E-mailadres: harry@audiss.nl


Persoonlijk contact

    (* = altijd invullen)