Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en technieken m.b.t. Excel.

Afschrijven van een computer

Als je een computer hebt gekocht en de prijs van deze computer bedraagt netto meer dan € 450,00, dan mag je de computer niet in één keer van de winst aftrekken. Je moet dan over deze computer gaan afschrijven. Door de afschrijving wordt de waardevermindering over een langere periode van de winst afgetrokken. Hoe afschrijven werkt laten we zien aan de hand van onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld

Coach Henk de Vries koopt op 1 oktober 2012 een computer. Hij betaalt € 1.210 voor deze computer. De btw bedraagt € 210,00, dus de netto aanschafprijs is € 1000,00. De belastingdienst stelt als eis dat de computer in 5 jaren moet worden afgeschreven. De afschrijvingen worden dan als volgt berekend.

Aanschafprijs per jaar per kwartaal per maand
delen door 5 delen door 20 delen door 60
€ 1000,00 € 200,00 € 50,00 € 16,66

De afschrijving kan niet via de bank of de kas worden geboekt. Henk raakt namelijk geen geld kwijt als hij gaat afschrijven. Het geld is van zijn bank afgeschreven toen hij de computer kocht. Hieronder laten we de aankoop en de afschrijving per kwartaal zien in Audiss Easy.

voorbeeld afschrijving computer

De verlies en winstrekening na deze boekhoudingen ziet er als volgt uit.

voorbeeld afschrijving computer vw

Je ziet dat ook afschrijvingen zeer eenvoudig worden geboekt in het boekhoudprogramma Audiss Easy. Wil jij ook een gratis boekhoudprogramma in Excel. Vraag het dan direct aan via het formulier aan de rechterkant van dit scherm.

Audiss

Van Ketwich Verschuurlaan 102
9721 SW Groningen
Harry Veen: (06) 317 46 435
E-mailadres: harry@audiss.nl


Persoonlijk contact

    (* = altijd invullen)