Focus op omzet

Veel zzp’ers leven van dag tot dag en voelen zich soms een klein kind in de snoepwinkel. Je hebt de vrijheid om over je eigen tijd en geld te beschikken. Marketeers en verkopers springen daar handig op in en proberen je te verleiden tot kopen. Vaak leidt dit tot impulsaankopen. Niet alleen spulletjes, maar ook allerlei diensten. Hoe vaak komt het voor dat van je bankrekening weer een bedrag wordt afgeboekt voor een internetdienst die je helemaal niet nodig bleek te hebben? Mijn ervaring is dat dit heel vaak voorkomt en dat is jammer.

Wat heb je echt nodig?

Neem eens een half uurtje de tijd en loop de kosten van je bedrijf eens door. Hoeveel betaal ik aan huisvesting, wat ben ik kwijt aan de auto, welke abonnementen heb ik, wat kost mijn boekhoudprogramma en hoeveel betaal ik maandelijks aan mijn adviseur? Als het goed is kun je deze informatie snel verzamelen uit je boekhoudprogramma. Probeer nu eens in eenvoudige alternatieven te denken. Op heel veel kosten kun je besparen. Misschien niet direct, omdat er een bepaalde tijd is afgesproken, maar op termijn lukt het altijd. Wees kritisch ten aanzien van elke kostenpost en vraag je af wat de toegevoegde waarde is voor jou als ondernemer. Stel je zelf eens de volgende vragen:

Heb ik wel zoveel ruimte nodig om vanuit te werken?

Elke vierkante meter kantoorruimte moet ook worden verwarmd en de huur loopt ook door in de vakantie. Misschien kun je volstaan met een kleinere ruimte of denk eens aan een flexplek. Een flexplek levert naast een kostenbesparing ook nog eens nieuwe contacten op.

Heb ik wel een lease auto nodig?

De kosten van een lease auto zijn vaak hoog. Denk aan de lease, de brandstof, de wegenbelasting, de brandstof, de onderhoudskosten, kosten van parkeren, enzovoort. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met een mogelijke bijtelling voor de inkomstenbelasting. Wellicht kun je nadenken over een kleinere auto als je toch alleen in de auto zit. Misschien moet je een auto in de pool nemen. Vaak kunnen de autokosten honderden euro’s goedkoper per maand worden ingevuld.

Hoeveel bedragen mijn kantoorkosten?

Veel ondernemers printen nog veel te veel papier. Het moet er allemaal gelikt uitzien. Dit is helemaal niet nodig. Ook offertes kunnen perfect worden opgemaakt en in pdf-formaat worden aangeleverd aan een klant. Dit geldt ook voor rapporten, facturen en andere documenten. Lever per mail aan en bespaar honderden euro’s per jaar aan drukwerk, enveloppen en portokosten. En het is nog goed voor het milieu ook!

Wat kost mijn administratie?

Veel ondernemers laten zich door hun adviseur bij de aanschaf van een boekhoudprogramma. Vaak moet er jaarlijks voor de update worden betaald. Daarnaast vraagt de boekhouder toch nog een flink bedrag voor de controle van de cijfers en het opmaken van de jaarstukken en belastingaangifte. Ook hier geldt dat er flink kan worden bespaart. Een accountant is helemaal niet nodig. Een goede boekhouder is veel goedkoper en is vaak helemaal gespecialiseerd in het werken met zzp’ers. En tegenwoordig kun je fantastische boekhoudtemplates in Excel gratis aanvragen.

Heb je de kosten nu goed voor de bril, maak dan een bespaarplan en bedenk hoe je de besparing wilt realiseren. Blijf je kosten en bespaarplan kritisch volgen, want als jij precies weet hoeveel kosten je maakt, dan weet je ook precies hoeveel omzet je nodig hebt om voldoende winst voor je privé uitgaven te maken. Wellicht heb je hulp nodig. We zijn je graag van dienst.

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *