Boetes belastingdienst

De belastingdienst is steeds beter geautomatiseerd en daarom is het ook makkelijker om fouten van belastingplichtigen te ontdekken. Op fouten staan fiscale boetes en deze liegen er niet om.

Wanneer kan de belastingdienst een boete opleggen?

In de volgende gevallen kan de belastingdienst een boete opleggen:

  1. De aangifte wordt niet op tijd ingeleverd;
  2. De aangifte wordt onjuist ingevuld.

Hoe hoog kan de boete zijn?

Te laat inleveren:

De inkomstenbelasting

De eerste keer dat u te laat bent met het inleveren van uw aangifte bedraagt de boete € 226. De tweede keer te laat indienen levert een boete op van € 984 en een derde keereen maximale boete van € 4.920

De vennootschapsbelasting

Het te laat indienen van de aangifte wordt direct bestraft met een boete van € 2.460. De tweede keer wordt bestraft met dezelfde boete en een derde keer te laat inleveren wordt bestraft met een boete van € 4.920

Onjuist invullen van de aangifte:

Er is een hele reeks verschillende wetsartikelen die de hoogte van de boete bij het onjuist invullen bepalen. Eerst moet worden gekeken of er sprake is van opzet of sprake is van grove schuld.  Van opzet is sprake als er willens en wetens is gehandeld. Van grove schuld is sprake als lichtvaardig is gehandeld. Is er sprake van opzet dan bedraagt de boete 50% van het gecorrigeerde belastingbedrag en is er sprake van grove schuld dan bedraagt deze boete 25% van het gecorrigeerde belastingbedrag. In een aantal gevallen zijn er zelfs bijzondere boetes: Hieronder geven we een aantal voorbeelden. Als opzettelijke het box 3 (sparen en beleggen) inkomen niet goed wordt ingevuld, dan kan de boete oplopen tot 300% van de verschuldigde belasting in box 3. Als een ondernemer de auto van de zaak heeft en hij heeft gefraudeerd met zijn kilometeradministratie om de bijtelling te voorkomen, dan is de boete € 4.920 of de maximale bijtelling.

Wanneer geen boete?

De belastingdienst mag geen boete opleggen als er sprake is van een pleitbaar standpunt. Er is dan sprake van afwezigheid van alle schuld (AVAS).  Wilt u meer informatie over boetes van de belastingdienst? Neem dan contact op met Audiss.

© 2009-2012 AUDISS over Boetes belastingdienst

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *